As life goes on, where are we heading to?

Bounce ur IMAN

Siapa yg pernah bermain tenis? Pertama kali bermain tenis cukup segar dalam ingatan saya. Pertama kali bermain tenis cukup mengujakan. Ye la, nampak macam senang. Jadi nak tunjuk power la kononnya. Tapi bila nak balas pukulan sahabat saya, tiba2..

Arg, sakit!

Arg, sakit!

DUSH!! Bola tenis kena tepat di muka. Pergh! Sakit, memang sakit.. (sambil ketawa menunduk muka) Jadi, jangan pandai-pandai nak tunjuk power(selingan). Hinggalah sekarang saya masih lagi tidak hebat dalam tenis, malah tak pernah main lagi sampai sekarang. Best tonton di peti tv sahaja. Menonton FedEx vs Nadal mmg best! Tapi, jaga2.. Menonton perlawanan tenis memang melalaikan. tido terlepas, qiam pun habis terhempas.

Bola Tenis

Sebenarnya, bukanlah sukan tenis yang ingin saya perkatakan. Apa yang ingin diperbualkan di sini ialah tentang bola tenis itu sendiri.

bile nak berhenti melantun??

bile nak berhenti melantun??

1) Bola tenis ini akan sentiasa melantun. Lebih-lebih lagi bila ia jatuh. Ia akan terus dan tetap melantun. Malahan sekiranya ia berhenti, atom-atom di dalam bola tenis itu tetap akan me’lantun’ (bergetar). – err, kan??

2) Bila difikirkan semula, lantunan bola tenis telah menyebabkan hentakan yg kuat jika terkena muka kita. Dush!! Argh, adoi sakitnya..

Our IMAN?

Iman manusia yazid wayanqus. Iman kita naik dan turun. Tidak kira seorang alim atau pun tidak. Berilmu tinggi atau tidak. Anak ustaz atau tidak. Berlatarbelakang tarbiyah atau tidak. Manusia semuanya sama sahaja. Yang membezakan ialah taqwa kepada Allah s.w.t.

“…Sungguh, yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa. Sungguh, Allah Maha Mengetahui, Maha Teliti.” (49:13)

Persoalannya, apabila Iman kita jatuh apa yang kita akan lakukan? Adakah kita akan membiarkan ia terus jatuh? atau kita menunggu hingga ia naik semula dengan sendiri? Sedar atau tidak sesuatu harus kita lakukan.

Monyet yang memanjat pokok kelapa tidak akan jatuh kalau angin yang cukup kuat bertiup. Akan tetapi, ia akan jatuh bila mana angin sepoi-sepoi bahasa datang masuk ke bulu roma.. Bayangkan, bestnya.. Tup, tup, monyet itu jatuh. Ya, kita juga begitu (bukan disamakan seperti monyet, jauh sekali). Bila mana kita merasa selesa kita mula rasakan bahawa Iman kita dah cukup tinggi. Kita mula rasakan usaha dakwah kita dah cukup banyak. Kita mula rasa ingin dipuji atas pencapaian kita. Kita juga mula rasakan kita lebih baik dari orang lain kerana mengikuti tarbiyah. Ya, tatkala itu sebenarnya kita tidak sedar bahawa itulah yg menjadi “local max point” bagi graf IMAN kita.

Maka, kesannya kita mula untuk ber’takaful’ rapat dengan perkara yang lagha malah melalaikan. Mulanya, hanya hendak ber’taaruf’ ringkas. Ya lah, Saidina Umar kan ada cakap “..Aku lebih merisaukan umat Islam tidak mengenal Jahiliyah”. Ya, tidak salah mengenal dan sememangnya disarankan, tetapi mencuba itu suatu perkara yang silap. Cubaan pertama membawa pada cubaan kedua dan seterusnya. Alah, mat saleh kan kata “There is no second step without first step”. Fikir-fikirkanlah.

“Manusia. Fikiran tidak dapat dihadkan. Lisan tidak dapat dibungkam. Anggota badan tidak akan duduk diam. Oleh kerana itu, sekiranya kamu tidak disibukkan dengan hal-hal yang besar, kamu akan disibukkan dengan hal-hal yang kecil”

-Abdul Wahab Azzam-

Lantunkan Iman Anda

Saya menyarankan kita mencontohi sifat dan ciri-ciri bola tenis. Tampak lucu. Bola tenis akan sentiasa melantun bila jatuh. Sifatnya yang sebegini yang perlu kita contohi. Bila mana Iman kita jatuh, jangan kita mudah membiarkan Iman kita terus jatuh. Jangan kita mudah dan kerap memberi alasan untuk terus jatuh. Orang kampung saya kata, Never Give Up, bounce back ur IMAN.

benteng anda hanyalah alasan bukan dinding konkrit

benteng anda hanyalah alasan bukan dinding konkrit

Sedarilah, IMAN ialah suatu yang perlu kita pertahankan. “LANTUN”kanlah Iman anda. Kerna lantunan IMAN anda akan memberikan impak yang besar kepada ummat. Sepertimana lantunan bola tenis mengenai tepat ke muka musuh-musuh Allah s.w.t. Walaupun momentumnya masih sama seperti sebelum jatuh (mengikut hukum fizik) akan tetapi Momentum yang sama inilah menunjukkan himmah kita sebagai syabab tidak pernah luntur dan sentiasa sama walaupun kita jatuh tersungkur. Malahan, daya impuls dari bola tenis itu cukup utk menjatuhkan seseorang. Cukup untuk menggentarkan musuh-musuh Islam.

Carilah “point of inflexion” bagi grad IMAN anda, moga concavity yang berubah itu, merubah graf anda agar lebih tinggi. Moga lebih tinggi dari yang sebelumnya. LANTUNKAN, lantunkan lah.. IMAN anda..

“Katakanlah, “Wahai hamba-hambaku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah Mengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh, Dia-lah Yang Maha Pengampun, Maha Penyayang.” (39:53)

3 responses

  1. halu9

    assalamualaikum..patut r tny ayat mn smlm..huhu..
    keep on bouncing..hehe

    July 12, 2009 at 5:59 PM

  2. ibnzakaria

    yup.. terlupa la.. jazakallah khair

    July 12, 2009 at 8:13 PM

  3. huhuhu…pun pernah sekali aja main tenis, tuh pun kat practice court di kmb, last2 melantun kat dinding, melantun balik kat diri sendiri…nice2

    July 14, 2009 at 5:06 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s